Historien bakom namnet "Bingo"

Beano...

Detta spel kom till på en marknad år 1929 utanför Jacksonville i Georgia, tack vare en resande marknadsförsäljare vid namn Edwin S Lowe. Spelet blev en jättesuccé och människorna trängdes framför spelet långt in på småtimmarna.

Spelet fick namnet Beano för att spelarna fick använda torkade bönor när de skulle markera det utropade numret på sin bricka. Det gick att vinna både på en horisontell rad och på en vertikal rad. För att tala om att man vunnit så ropade man ”Beano!”
Eftersom att det gick så bra på marknaden utanför Jacksonville fortsatte mannen att sprida spelet över USA.

I New York 1928 startade Edwin S Lowe ett leksaksföretag, han hade haft en tuff tid bakom sig på grund av den stora depressionen. Samma kväll som spelet Beano pågick för fullt på marknaden utanför Jacksonville 1929, körde han förbi på väg till staden. Edwin S Lowe bestämde sig för att stanna till vid marknaden, och nyfiken som han var så provade han på att spela Beano.

När Edwin sedan kom hem till New York ville han så klart prova spelet på sina vänner och bekanta. Han tog själv på sig rollen som utropare, när en i gänget vann var hon så uppe i varv att hon råkade ropa ”Bingo” istället för Beano. Edwin kunde inte släppa den uppsluppna känslan från kvällen och bestämde sig för att han skulle utveckla detta spel och sedan kalla det för Bingo!

Efter den kvällen gick det fort, spelet började sprida sig som en löpeld genom staden och leksakshandlaren tog snabbt patent på namnet. Dels för att kunna dra in mer pengar och dels för att kunna skydda spelidén.

Bingos utbredning i världen och i Sverige

Bingospelet kom till Europa med de amerikanska soldaterna under andra världskriget.
I både USA och Storbritannien var det främst kyrkor och välgörenhetsorganisationer som arrangerade spelet.Dessa länder tillhör fortfarande de främsta inom bingospel och det finns bingohallar som tar emot tusentals personer samtidigt.

I Sverige arrangerades det första organiserade bingospelet den 9 september 1961 av Gunnarstorps IF i nordvästra Skåne. Det var ett experiment för att försöka få in ytterligare pengar till klubbkassan och resultatet blev minst sagt en succé. Bingospelet spred sig mycket snabbt runt om i Sverige och i slutet av 1960-talet spelades det bingo på cirka 500 platser runt om i landet.

Den 1 januari 1989 blev kontantvinster tillåtna i bingospelet och detta gav bingon ett uppsving under 1990 talet.

Bingospelet idag

Idag finns det drygt 60 bingohallar i Sverige. Från Luleå i norr till Malmö i söder.
Samtliga hallar har ideella föreningar som förmånstagare och drivs oftast av serviceföretag som består av flera föreningar eller enskilda näringsidkare. De flesta föreningar bedriver idrottsverksamhet och ett av kriterierna för att medverka är att föreningarna har en omfattande ungdomsverksamhet, där medlemmar mellan 7 och 20 år är ett viktigt kriterium.

Spelinspektionen utfärdar bingotillstånd, och sköter kontrollen från 1 januari 2019.
Bingohallarna delar ut många miljoner varje år direkt till det lokala föreningslivet.
Sedan bingoverksamheten startade i Sverige på 1960-talet har den genererat flera miljarder kronor till föreningslivet. Dessa pengar har varit - och är - avgörande för många föreningars överlevnad. I takt med minskade bidrag och besparingar i stat, landsting och kommuner spelar bidragen från bingoverksamheten att spela en allt viktigare roll.

Högsta kontantvinsten uppgår till ett basbelopp, (drygt 45 000 kronor.)

Utöver det traditionella bingospelet förekommer det även spel på så kallade värdeautomater (Vegas) i de flesta bingohallar. Spelet på dessa värdeautomater är en viktig del av det spelutbud som erbjuds i bingohallarna. Detta sker i samarbete med Svenska Spel.