Spelansvar

Spelansvar i praktiken

Vi på BingoRingen följer vår branschorganisations SVEBICO:s policy för hur vi ska erbjuda spel på ett ansvarsfullt sätt för att minimera riskerna för negativa konsekvenser.

Svebico är medlemmar i OSS, Oberoende Spelsamverkan. OSS är en grupp där olika aktörer inom spelbranschen samarbetar kring frågor som rör spelproblem. Statens Folkhälsoinstitut leder gruppen och utöver de svenska spelbolagen deltar, Spelinspektionen, SHR och Spelberoendes Riksförbund, i OSS.

Åldersgräns

Forskningen visar att de som börjar spela i tidig ålder löper större risk att få spelproblem än andra. Därför har vi ett större ansvar att förhindra att minderåriga kan spela i våra bingohallar. För att förhindra att minderåriga spelar har vi bl.a.

 

Ansvarsfull marknadsföring

SVEBICO är medlem i Spelbranschens Riksorganisation (SPER), som är en frivillig sammanslutning av de legala svenska spelarrangörerna.
Tillsammans har medlemmarna i SPER tagit fram gemensamma etiska riktlinjer för marknadsföring av spel.

Riktlinjerna innebär bl.a. att reklam:


Stöd & råd

Stödlinjen
Det finns hjälp att få för de som har problem med sitt spelande. Spelberoende har många likheter med andra beroendeformer såsom alkoholism och drogberoende och behandlas på liknande sätt. Statens Folkhälsoinstitut FHI driver en stödlinje för spelare och anhöriga.
Att ringa 020-91 91 00 kan vara ett bra sätt för dig som vill veta mer. Besök stödlinjen
www.stodlinjen.se

Behandling
Det finns ett antal behandlingshem som erbjuder behandling. Mer information finns genom stödlinjen.

Självhjälpsgrupper
Spelberoendes Riksförbund har självhjälpsgrupper. Besök deras hemsida
www.spelberoende.se för information om grupper och mötestider.
När det gäller spelansvar och spelproblem är det viktigt att framhålla att: SVEBICO:s ansvar är att så bra som möjligt förebygga. Behandling av de som har hamnat i spelberoende är samhällets ansvar.

SPER, Spelbranschens Riksorganisation
De svenska spelbolagen har bildat Spelbranschens Riksorganisation, SPER.
Syftet är att gemensamt arbeta med etiska frågor kring spel, lotterier och marknadsföring.
I SPER är samtliga svenska spelbolag representerade av dess Vd:ar och SVEBICO representeras av ordförande Patrick Hämquist.

Stödlinjen SPER Spelberoendes Spela lagom Spelinstitutet Folkhälsomyndigheten